Die chronologische Liste zeigt aktuelle Veröffentlichungen aus dem Forschungsbetrieb der Hochschule Weihenstephan-Triesdorf. Zuständig ist das Zentrum für Forschung und Wissenstransfer (ZFW).
Angela Ott,
Melanie Senger,
Prof. Dr. Thomas Lötzbeyer,
Olaf Gefeller,
Sieber Cornel,
Prof. Dr. Dorothee Volkert
Berechtigungen: Peer Reviewed
Effects of a Texture-Modified, Enriched, and Reshaped Diet on Dietary Intake and Body Weight of Nursing Home Residents with Chewing and/or Swallowing Problems: An Enable Study (2019) Journal of Nutrition in Gerontology and Geriatrics 38 (4), S. 361-376.
DOI: 10.1080/21551197.2019.1628158
This proof-of-concept study investigated the effects of an innovative nutrition concept, comprising texture modification, enrichment, and reshaping, on dietary intake and nutritional status of 16 nursing home residents with chewing and/or swallowing problems (mean age 86.5 ± 7.4 years) in a pre-test post-test design. During 6 weeks with usual texture-modified diet (P1) energy and protein intake were constant. After the implementation of the innovative diet, daily energy intake increased by 204.2 (median) [interquartile range 95.8–444.4] kcal (P = 0.011), and protein intake by 18.3 [9.9–26.3] g (P < 0.001) and remained constant during the following 6 weeks (P2). Body weight decreased during P1 (–0.5 [–1.4 to 0.2] kg), and increased during P2 (+1.1 [0.0 to 1.7] kg, P = 0.004). The present nutrition concept turned out to be a promising strategy for nutritional management of chewing and/or swallowing problems, however, the effects need to be confirmed in larger studies.
Text Medienbeitrag
Neuer Inkubator für Food-Startups (2019) Gruenderszene.de, Die aktuellen Nachrichten vom 14. Juni 2019, unter: https://www.gruenderszene.de/news/ticker-2019-06-14#7 2019 .
Text Medienbeitrag
Neuer Food-Start-up-Inkubator der Hochschule Weihenstephan-Triesdorf (2019) StartupValley.news vom 14.06.2019, unter: https://www.startupvalley.news/de/food-start-up-inkubator-der-hochschule-weihenstephan-triesdorf/ 2019 .
Text Medienbeitrag
Neuer Inkubator für Food-Start-ups (2019) Plattform "bioökonomie.de" des Bundesministeriums für Bildung und Forschung am 04.06.2019, unter: https://biooekonomie.de/nachrichten/neuer-inkubator-fuer-food-start-ups?utm_source=hootsuite 2019 .
Text Medienbeitrag
Lebensmittelinnovationen für die Praxis: HSWT gründet den Food Start-up Inkubator Weihenstephan (FSIWS) (2019) Informationsdienst Wissenschaft (idw-online) am 04.06.2019, unter https://idw-online.de/de/news716922 2019 .
Betreuung der Publikationsseiten
Gerhard Radlmayr
Referent für Wissenstransfer und Forschungskommunikation
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